Juanjo Susín, seleccionador nacional de volei: "Guanyar o perdre forma part del joc"

Categoria: Entrevistes
Es va publicar el dimecres, 23 maig 2012

juanjo-susin-buena

- Com s'arriba a ser seleccionador nacional de voleibol?

- Dedicant-li molt de temps al voleibol i preocupant-te per aprendre moltíssim de tots els que estan en este món. I, a més, tenint la sort que algú pense en tu.

- Per què el voleibol i no qualsevol altre esport?

- Vaig començar a jugar al voleibol als huit anys. En el meu col•legi només es jugava a voley i jugàvem pràcticament tots els alumnes. Ens entrenava Joaquín i recorde que ens dedicava moltes hores. En Quart de Poblet hi ha hagut sempre molta tradició amb esta disciplina i vaig poder continuar jugant en el CV Quart. Ací doní els meus primers passets com a entrenador.

- Ser entrenador és un treball agraït?

- Crec que treballar amb persones és molt gratificant i agraït i, si són xiquets, encara més. Més enllà d'açò, la pràctica esportiva implica una sèrie de valors en la vida. Conforme es van adquirint, reconforten a un mateix. El guanyar o perdre forma part del joc i l'entrenador ha d'incloure sempre en la seua labor este binomi. Té molt d'educador, de pare, de confident, de saber escoltar i de gestor de grups, a més de tecnicoesportiu.

- Treballar amb jóvens esportistes fa que mai perdes la il•lusió?

- Veure fer-se majors és quelcom que només els esportistes i l'entrenador viuen. Compartixes amb ells una part molt important de la seua vida, que per a tu és el teu treball, però per a ells, en molts casos, és la millor experiència de la seua vida. La il•lusió es renova conforme ells creixen i treballes amb esportistes diferents.

- És complicat fer que els jugadors mantinguen el seu ego controlat?

- Moltes vegades és més difícil que tots els jugadors ho traguen que controlar a aquells que ho sobrepassen. M'agrada i busque que tots tinguen el seu ego, és necessari que tots s'assenten importants per a poder progressar i millorar. Però ull amb aquell que ho sobrepasse.

- Què vas sentir quan et van cridar i et van oferir el càrrec de seleccionador?

- El que mai oblidaré és el que vaig sentir la primera vegada que em van cridar per a treballar amb la Selecció Espanyola. Vaig despenjar el telèfon i no m'ho creia. L'endemà tenia un examen... em va tocar tornar al setembre per a aprovar. Vaig començar treballant com a segon entrenador. Tenia jo més il•lusió que els xavals que convoquem. Un any després, em van oferir ser el 1r entrenador i vaig sentir una responsabilitat immensa i un orgull encara major.

- Deixar en la banqueta a un xiquet és difícil?

- Va en les funcions de l'entrenador. Este estiu passat, pel meu treball en els PED de Cheste, vam ser al Mundial Escolar de Volei-Platja en Puerto Rico. L'equip estava format per tres jugadors quan tan sols poden jugar dos... Arribem a la Final i el que un dia és alegria al convocar-lo, al dia que has de deixar-ho sense jugar la final del Mundial. No és un glop agradable. Per sort, va eixir bé i hui en dia, els tres són campions del món i el paper de Jorge va ser fonamental.

- Què sents quan veus que un dels jugadors que van començar amb tu ja estan despuntant en equips punters?

- Només intente que el nombre més gran de jugadors tinguen l'oportunitat de demostrar la seua vàlua. Del que sí que estic tremendament orgullós és de veure que han sabut aprofitar l'oportunitat que van tindre. Han fet molts sacrificis i s'han vist recompensats.

© Área de Deportes Ayuntamiento de Quart de Poblet
Información: Avda Antic Regne de Valencia S/N Complejo Pabellón-Piscinas Cubiertas
tel. 961522441/961536210 e-mail: Es protegeix aquesta adreça electrònica contra correu brossa. Necessiteu el JavaScript habilitat per veure-la.   //  Es protegeix aquesta adreça electrònica contra correu brossa. Necessiteu el JavaScript habilitat per veure-la.